Over Marisca Sylva

Mijn doel is jou de allerbeste adviezen en inspiratie te geven voor een vitaal leven vol beweging en plezier. Ik zou willen dat jij elke ochtend blakend van energie uit je bed stapt en elke nacht weer als een roos slaapt …

Rillend van de kou zit ik voor de houtkachel 

Ik heb er net een vers houtblok op gegooid. Ondanks mijn fleecedekentje voel ik me steenkoud en mijn tenen zijn bevroren. Achter me op de bank zit mijn man. In een T-shirt met korte mouwen, het zweet parelt op z’n voorhoofd.

Vanaf mijn 19de ben ik bezig met mijn gezondheid 

Ik was vaak moe en bibberig, en had geen idee waardoor. Tot iemand tegen me zei dat ik suikerdips had: hypoglykemie. Vanaf dat moment startte mijn zoektocht naar hoe ik me beter kon voelen. Montignac, Atkins, eiwitshakes … ik probeerde het allemaal. Het was soms best lekker, maar ik ging me er niet beter door voelen. 

Een paar maanden lang trakteerde ik mezelf elke ochtend op een smoothie – iedereen zei immers dat dat zo goed voor je was. Lekker makkelijk ook, zo kreeg ik in één keer alle vitaminen en mineralen binnen. Alles wat gezond en hip is gooide ik in de blender: kiwi’s, bananen, zaadjes, amandelmelk.

Het klópte gewoon niet 

Maar terwijl ik in de hoog oplaaiende vlammen keek, drong het besef door dat ik niet goed bezig was. Want waarom had ik het nog steeds zo koud en voel ik me zo slap?

Mijn jarenlange zoektocht had me eerder bij de vijf elementenleer van de Traditionele Chinese Geneeskunde gebracht. Ik loop naar zolder, waar mijn oude studieboeken staan. Al bladerend begrijp ik waarom koude smoothies met tropisch fruit niet goed zijn voor mijn systeem. Van voeding hoor je het juist warm krijgen.

Gezondheid begint van binnen  

Dat aha-moment is alweer meer dan 10 jaar geleden. Mijn fascinatie voor de relatie tussen gezondheid en voeding is alleen maar gegroeid. Hoeveel energie jij aan het eind van de dag hebt, of jij je lekker voelt, wordt bepaald door wat je in je lichaam stopt en hoe je dat verteert. Dat geldt niet alleen voor wat je eet en drinkt. Ook de manier waarop je ademhaalt, bepaalt hoe vitaal en relaxt jij je voelt.

Misschien denk je dat je eerst beter met je emoties moet omgaan. Dat je je dan pas goed voelt. Maar in mijn optiek werkt het precies andersom. Je goed voelen begint letterlijk van binnen. Met wat en hoe je eet, ademt en beweegt. Dát bepaalt hoe jij je voelt. Of jij energiek bent en zin hebt in je leven.

Als jij je voedt met dingen die voor jou niet goed zijn, heeft dat invloed op je gezondheid en vitaliteit. Het is precies het verschil tussen ‘bleh, weer een dag’ en ‘hallo, mooie dag!’

Ik wil je laten zien hoe simpel het is 

Om jou te helpen beschik ik over een aantal beproefde methodes om je gezondheid te verbeteren – die stuk voor stuk al jaren meegaan. Geen hypes of magische formules. Soms is het gewoon een kwestie van boerenverstand (je oma had het je ook kunnen vertellen 😊). 

Ons lichaam is iets fantastisch. Ik zie het als mijn taak om jou te vertellen hoe het werkt en waardoor het komt dat jij je voelt zoals je je voelt. Zodat jij echt begrijpt wat goed voor je is. Alleen met dat inzicht zul je gezondheidswinst boeken. Jij bent immers degene die aan de slag moet. 

Ik geef je feedback en advies, en help je waar ik kan. Een belangrijk deel van mijn werk is mijn klanten weer vertrouwen geven in zichzelf. Ik wil jou ook graag leren hoe je weer kunt vertrouwen op je intuïtie, je echte onderbuikgevoel.