Ademtherapie volgens Buteyko

“Er wordt gezegd: adem diep dan krijg je meer zuurstof, in werkelijkheid is het precies andersom” – Konstantin Pavlovich Buteyko

Ongemerkt adem je te veel en te diep 

Bijvoorbeeld door stress of allergieën. Daar kun je je heel naar door voelen. Te veel en te diep ademhalen is vaak ook de oorzaak van lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en slecht slapen. Veel aandoeningen blijken (in)direct verbonden te zijn met te diepe ademhaling. Zodra je weer ‘normaal’ gaat ademhalen, verdwijnen de aandoeningen.

De Buteyko-methode is een natuurlijke aanpak om benauwdheid bij o.a. bronchiale astma, hoestbuien en neusverstopping binnen enkele minuten op te heffen. Daarnaast heeft het een positief effect op je slaap en verdwijnt het snurken.

Door regelmatig en gestructureerd de ademhalingsoefeningen te doen zal je ademhaling langzaam maar zeker normaliseren. Binnen een paar weken merk je al verschil: je voelt je fitter en relaxter.

De grondlegger van de methode is de Russische arts Konstantin Buteyko. Sinds 1985 wordt zijn trainingsmethode officieel toegepast binnen de geneeskunde in Rusland. Ook daarbuiten wint het steeds meer aan populariteit. In Nederland zorgt de Vereniging Buteyko Therapeuten voor deskundigheid van aangesloten therapeuten.

Wie hebben er baat bij de Buteyko ademtherapie 

De Buteyko-methode is heilzaam bij onder meer: neusverstopping, benauwdheidsaanvallen, astma, hoge bloeddruk, kortademigheid, hoestbuien, hooikoorts, allergische verschijnselen, hoofdpijn, snurken, vermoeidheid, slaapapneu, stress, hoge bloeddruk, koude handen en voeten.

Wat leer je in de Buteyko ademtherapie? 

In de Buteyko-training leer je om bewust te worden van je eigen ademhaling. Met speciale oefeningen leer je om je ademhaling aan te passen bij de inspanning van het moment. Dat betekent meestal dat je lichter en minder zult inademen, en bewuster uitademt. Ook leer je om altijd door je neus adem te halen, zelfs als je fietst of hardloopt.

Regelmatig oefenen zorgt ervoor dat je hersenen en lichaam zich instellen op de nieuwe ademfrequentie en ademdiepte. Dan gaat het als vanzelf. Blijven oefenen is belangrijk, zeker in tijden van veel stress. Tijdens de training doe je zelfonderzoek naar je ademhaling en hou je je voortgang en veranderingen in je adempatroon bij.

Een Buteyko-training duurt meestal vijf lessen van circa 1 uur. Het is belangrijk om contact te houden met je eigen arts en niet op eigen houtje medicijngebruik te verminderen!

Wil jij ook een betere ademhaling? 

De training bestaan uit circa 5 bijeenkomsten van circa 1 uur.  
Naar behoefte coaching via telefoon of e-mail.

Groepscursus (max. 6 personen)             275 euro  ||  200 euro voor 2e gezinslid
Individuele cursus                                       1e consult 75 euro daaropvolgende consult 55 euro

Oriënterend gesprek (45min.)                   50 euro (wordt in mindering gebracht op het cursusbedrag bij inschrijving)

Kinderen vanaf 5 jaar met astma en astmatische bronchitis kunnen veel baat hebben bij de Buteyko methode. De oefeningen worden in spelvorm aangeboden.

Kijk in de cursus-agenda voor data en om in te schrijven  

Achtergrond 

Marisca Sylva is opgeleid door Masha Anthonissen-Kotousova en aangesloten bij de V.B.T. Vereniging voor Buteyko Therapeuten.

Masha Anthonissen-Kotousova is een leerling geweest van Dr. Buteyko en is in 1989 bij hem afgestudeerd in Novosibirsk en in febr. 2009 heeft ze de Advanced Buteyko method Specialist Diploma gehaald aan de Clinica Buteyko in Moskou bij Dr. Andrey Novozhilov en Ludmila Buteyko, de weduwe van Buteyko. Masha Kotousova is de officiële vertegenwoordiger van de Clinica Buteyko in Moskou voor Nederland.

Scroll naar top

scheiding.pngNeem contact op 

scheidingTarieven & vergoeding vanuit je verzekering 

Natuurgeneeskundig
1e consult 95,- euro  
vervolgconsult 55,- euro 

Lichaamsgerichte technieken
Consult 40 minuten 47,50 euro
Consult 25 minuten 37,- euro

Individuele Buteyko-training
1e consult 75,- euro  
vervolgconsult 55,-  

Marisca Sylva van der Ploeg wordt erkend door zorgverzekeraars en is geregistreerd in het HBO-register. Zij is als volwaardig lid aangesloten bij de beroepsvereniging Vereniging ter bevordering Alternatieve Geneeswijze (VBAG). Dit betekent dat je (een deel van) de behandeling vergoed krijgt, mits je een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Check hiervoor je verzekeringspolis! Ook is zij ingeschreven in het Register voor Beroepsbeoefenaren Complementaire zorg (RBCZ) en het register van Tuchtrecht complementaire zorg.